До показників загального аналізу крові відносяться (в дужках вказана абревіатура показника):

Гемоглобін (HGB) – білок, що знаходиться всередині еритроцитів, який відповідає за насичення організму киснем. У легенях він з’єднується з киснем і доставляє його до органів. Там кисень замінюється вуглекислим газом, який доставляється в легені. Так і відбувається газообмін. За нормами загального аналізу крові показник гемоглобіну різниться для чоловіків і жінок – у перших він повинен бути вище.

Еритроцити (RBC) – клітини, що містять гемоглобін. Загальний аналіз крові має таку графу, як «середній вміст гемоглобіну в одному еритроциті» (MCH), яка відображає кількість цього білка в одному еритроциті.

Гематокрит (HCT) – показник густоти крові.

Ретикулоцити (RE) – молоді еритроцити. Падіння гемоглобіну та еритроцитів нижче норми може спостерігатися при анемії, після важкої хвороби.

Тромбоцити (PLT) – забезпечують згортання крові. Загальний аналіз дозволяє виявити зниження кількості тромбоцитів і запобігти кровотечі, яка можлива при падінні PLT нижче, ніж 50х109 / л.

Лейкоцити (WBC) – відповідають за імунітет. Показники лейкоцитів в загальному аналізі крові дозволяють оцінити стан імунітету і навіть визначити причину хвороби. Перевищення рівня лейкоцитів часто спостерігається при гострих бактеріальних інфекціях, гнійних запаленнях. При падінні кількості лейкоцитів нижче норми ймовірна вірусна інфекція, токсичний стан, певні бактеріальні інфекції. Таким чином, якщо зростає кількість лейкоцитів, які борються з вірусами, – захворювання викликане вірусною інфекцією, багато лейкоцитів, які борються з бактеріями, – хвороба бактеріальної природи. Лікування в першому і другому випадках істотно відрізняється.

Відносно бактерій найбільш активні нейтрофіли (NE), тому при запаленнях бактеріального характеру їх процентний вміст в крові зростає. Тоді як кількість інших видів лейкоцитів (знову ж виражена в %) зменшується. В сумі процентний вміст всіх видів лейкоцитів становить 100%.

Процентне співвідношення лейкоцитів різних видів називається лейкоцитарною формулою.

Розгорнутий загальний аналіз крові надає інформацію про різні види нейтрофілів. Дорослі нейтрофіли, які виконують основну роботу по боротьбі з інфекцією, – називаються сегменто. В ході дорослішання нейтрофіл проходить кілька форм: мієлоцити, метаміелоціт, паличкоядерний нейтрофіл і лише потім сегментоядерний. Присутність сегментоядерних і невеликої кількості паличкоядерних нейтрофілів є абсолютно нормальною. Мієлоцити і метамієлоцити з’являються при важких захворюваннях, активізації всіх сил організму для боротьби з хворобою.

Еозинофіли (EO) – перевищення вмісту в загальному аналізі крові еозинофілів спостерігається при паразитарних інвазіях (наприклад, глистових), алергічних реакціях, лікуванні від важких бактеріальних інфекцій.

Базофіли (BA) – міститися в крові в малих кількостях. Підвищення вмісту базофілів зустрічається при рідкісних захворюваннях.

Лімфоцити (LYMP) – формують загальний і місцевий імунітет. При вірусних інфекціях вміст лімфоцитів зростає.

Моноцити (MON) – утилізують бактерії, інші сторонні елементи. Підвищення кількості моноцитів відзначається при затяжних інфекціях, а також інфекційному мононуклеозі.

Плазматичні клітини у здорової дорослої людини відсутні. З’являються при ураженні вітряною віспою, корі, інфекційному мононуклеозі, краснухи, деяких інших вірусних інфекціях.

Важливий показник загального аналізу крові – ШОЕ. При запальних процесах ШОЕ збільшується.

Загальний аналіз крові необхідно здавати вранці натщесерце.

Лабораторна діагностика є важливим етапом в постановці діагнозу і одним з основних джерел інформації про стан здоров’я людини.