З ЧОГО ПОЧАТИ ПЛАНУВАННЯ ВАГІТНОСТІ?

Складно не погодитися з висловом: «діти ніколи не бувають запланованими» так само, як і з приказкою: «спочатку ми не уявляємо свого життя з дітьми, а потім – без них». Як би там не було, хоч вагітність і велике щастя для кожної сім’ї, а все ж краще до неї як слід підготуватися, щоб і малюк народився міцним, і мама витримала.

Планування вагітності включає в себе величезну кількість різноманітних заходів, спрямованих на створення ідеальних умов для дозрівання яйцеклітини, її прикріплення в матці і розвитку ембріона. Планування вагітності – це величезний внесок у ваше здоров’я, адже воно складається, перш за все, з усунення факторів ризику і поліпшення загального стану батьків.

Почати планування вагітності найкраще зі складання загальної картини здоров’я майбутніх матусі й татуся. Для цього їм варто відвідати терапевта, прихопивши з собою аналізи сечі та клінічні аналізи крові. Далі бажано піти в кабінет ендокринолога і зробити УЗД щитовидної залози. Наступні на черзі – гінеколог з УЗД для жінок і уролог або андролог, якщо потрібно, для чоловіків. Майбутнім батькам просто необхідно перевіритися на інфекції, що передаються статевим шляхом, визначити наявність в сироватці крові імуноглобуліну до вірусу краснухи і токсоплазми Гонді, а ще – провести спермограмму та аналіз на визначення рівня гормонів в крові, якщо це радить лікар. При необхідності варто також звернутися до генетика.

Планувати вагітність найкраще за 3-4 місяці до передбачуваного зачаття. Почніть з відмови від алкоголю і тютюну, менше бувайте в закурених і задимлених місцях, більше гуляйте – дихайте свіжим повітрям, насолоджуйтеся природою. Налаштуйте свій режим. Спати вам потрібно не менше 8 годин на добу, бажано в добре провітреному приміщенні, якщо боїтеся відпочивати з відкритою кватиркою. Постарайтеся не застудитися і не хворіти. У період епідемій не відвідувати багатолюдні місця, побільше їжте часнику і цибулі. Уникайте стресів – вони також шкідливі. Найкраще допомагає прийти в норму позитивний настрій: посміхайтеся, жартуєте, займайтеся улюбленими справами.