Самообстеження молочних залоз не замінює регулярного обстеження молочних залоз при відвідуванні гінеколога, УЗД і мамографії. Цей метод дозволяє першим виявити небезпечні зміни та встановити їх локалізацію, а потім вже досконально досліджувати знайдені зміни за допомогою мамографії та інших методів.

Коли проводити самообстеження молочних залоз?

Більшість фахівців рекомендують проводити самообстеження молочних залоз, починаючи з 20-річного віку і на протязі всього життя. Вагітність, період грудного вигодовування і постменопаузи не повинні стати винятком. Ризик розвитку раку молочної залози постійно збільшується з віком, а під час вагітності та грудного вигодовування виявити зміни важче, ніж зазвичай, тому в цей час особливо важливо регулярне самообстеження.

Проводити самообстеження молочних залоз потрібно кожен місяць в один і той же день. У дітородному віці краще проводити самообстеження в перші кілька днів після закінчення менструації, оскільки в цей час молочні залози найменш чутливі і не набряклі.

У постменопаузі для самообстеження краще вибрати якийсь один день, що легко запам’ятовується (наприклад, перший або останній день місяця). Якщо Ви приймаєте оральні контрацептиви, самообстеження краще проводити в перший день після початку прийому таблеток з нової пачки.

Про які зміни потрібно повідомляти лікаря?

Повідомляти лікаря треба про будь-які вперше виявлені зміни, якщо вони не зникають протягом наступного менструального циклу. Близько 80% таких змін є доброякісними, але точно встановити це може тільки лікар-гінеколог. Тому не варто ризикувати своїм здоров’ям і душевним спокоєм, розраховуючи проскочити повз решти 20%.

Раз на півроку огляд і пальпацію молочних залоз повинен проводити мамолог-онколог або гінеколог. Також не слід забувати про додаткові методи обстеження, такі як УЗД (для жінок молодше 40 років) і мамографія (для жінок старше 40 років).